De Friet schuit van ome Aad

De Friet schuit van Ome Aad
Op zoek naar een bijzondere manier om door Rotterdam te varen?

Genieten met een drankje en een hapje bij de hand van de formidabele hoogbouw en de actieve Rotterdamse havens doe je op Ome Aad’s Borrelboot. De enige, bruine kroeg op het water, waar alles tot in de puntjes is verzorgd.

De sfeer van de huiskamer op het bovendek wordt verhoogd door de gezellige cafémuziek. En wie er piano kan spelen, kan plaatsnemen op de pianokruk om eigen muziek ten gehore te brengen. Met z’n allen muziek maken kan ook met de standaard aanwezige karaoke-set. Op de tafels liggen de typerende bruine kroeg kleedjes en naast ons standaard dranken assortiment serveren wij natuurlijk jenever en schippersbitter uit Schiedam.

Holtkamp croquet
Het spijt ons natuurlijk, dat de lekkerste kalfscroquetten en garnalencroquetten uit Amsterdam komen. Maar ze zijn te lekker om ze niet te serveren!

De kalfscroquetten maken sinds 1969 deel uit van het assortiment van Holtkamp. In de loop der jaren zijn ze telkens verfijnd, maar de basis is hetzelfde gebleven. Eind jaren ‘80 kwamen er de garnalencroquetten bi,j op verzoek van café Luxembourg in Amsterdam. De garnalencroquet heeft zelfs landelijke bekendheid gekregen. De beroemde Holtkamp-croquetten zijn een origineel Holtkamp-product, maar dat hebben zij niet alleen gedaan. Ze hebben veel te danken aan de smaakadviezen van culinair journalist Johannes van Dam, topkok John Halvemaan en likeurstoker Cees van Wees.

De fijne paneerlaag rond de croquetjes en de volle vulling maakt deze uniek in haar soort en geeft een heel bijzondere smaakbeleving.

Historie van de uitdrukking de ‘breeveertien op gaan’
De ‘breeveertien op gaan’ betekent 'het verkeerde pad op gaan', 'moreel in verval raken'.

De Breeveertien was een grote zandbank die voor de Nederlandse kust lag. Het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) vermeldt: “Deze onderzeese 'hoogvlakte' had de vorm van een elleboog, waarvan de onderarm loodrecht op de kust stond en die op enkele plaatsen tussen Scheveningen en Zandvoort de kust bereikte; de bovenarm liep evenwijdig aan de kust en eindigde ter hoogte van Texel. In de loop van de negentiende eeuw verdween het hoogteverschil tussen de zandbank en de rest van de zeebodem. Als zandbank bestaat de Breeveertien dus niet meer.”

Tegenwoordig is de Breeveertien een soort uitgestrekte vlakte, die zich van Noordwijk in noordoostelijke richting uitstrekt tot Callantsoog. De Breeveertien dankt zijn naam aan het feit dat het water er veertien vadem (ongeveer 26 meter) diep was.

De uitdrukking de ‘breeveertien op gaan’ betekende aanvankelijk 'uitvaren' - vermoedelijk omdat veel schepen de Breeveertien passeerden -, en kreeg later de figuurlijke betekenis 'met de noorderzon vertrekken', 'ervandoor zijn'.

Nog weer later ontstond de figuurlijke betekenis 'moreel te gronde gaan, een zedeloos leven leiden', wat dan vooral werd gezegd van meisjes die aan lagerwal raakten. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal en het spreekwoordenboek van F.A. Stoett leggen een verband met de brede weg, een uitdrukking uit de Bijbel die staat voor de gemakkelijke weg naar het zedelijk verval (zie Matteüs 7:13). Daartegenover stond 'het smalle, moeilijke pad van de deugd'.

Minimum aantal deelnemers:
25 personen

Prijs
1 en 1,5 uur op aanvraag
2 uur €47,50 p.p.
2,5 uur €52,50 p.p.
3 uur €57,50 p.p.
3,5 uur €62,50 p.p.
4 uur €71,50 p.p.
5 uur of meer op aanvraag

Groepskorting
Meer dan 40 pers € 3,00 p.p.
Meer dan 60 pers € 4,50 p.p.

Inclusief
> Huur Borrelboot
> Onbeperkt wijn, bier, fris
> Friet met stoofvlees
> Biologische kroket
> BTW

Deel met je vrienden...